En tryg vej ind i fællesskabet var et projekt målrettet unge mellem 18-30 år. Projektet blev til med støtte fra TrygFonden og kørte fra januar 2022 til juni 2024. 
Med projektet "En tryg vej ind i fællesskabet" ønskede vi at tilbyde en tryg håndsrækning til de særligt udsatte unge. Målet var at give dem den nødvendige hjælp og støtte til at kunne indgå i nye fællesskaber. 
I perioden var 57 unge en del af projektet. 
I projektet havde vi fokus på: 

  1. Matchforløb: 
    Vi tilbød den unge individuelle samtaler, hvor der var fokus på muligheder i lokalområdet samt afdækning af barrierer for den enkelte. Herefter blev den unge fulgt på vej over i den relevante afdeling. 
     
  2. Mindre sociale fællesskaber: 
    Ungegrupper blev hurtigt et fast element i projektet, da flere af de unge i målgruppen havde brug for et ståsted før de var klar til at komme ind i andre fællesskaber.
     
  3. Kortlægning og engagering af foreningslivet: 
    Her afholdte vi workshops for både foreninger, kommunale medarbejdere og andre interesserede. Formålet med disse workshops var at få foreningerne i stand til at tage godt imod de unge samt overveje, hvordan de kunne blive mere inkluderende i rekruttering og udvikling af tilbud til målgruppen.
    Vi udmøntede også en pulje med midler til de foreninger, der gerne ville lave særlige tilbud målrettet de unge. 

Har I lyst til at arbejde med en håndholdt støtte ind i fællesskaber?

Så læs med hernede og få vores bedste tips til at komme godt i gang.

Sæt jer godt ind i lokale behov og kulturelle kontekster for at finde den rette målgruppe. Herefter kan I tilpasse aktiviteterne. Den håndholdte støtte kan også være givtigt for andre målgrupper end sårbare unge. Det kunne være ældre, fysisk handicappede, udsatte voksne og skoleelever.
Udvælg frivillige med de nødvendige kompetencer og viden for at kunne støtte den specifikke målgruppe effektivt. Overvej om der er brug for uddannelse eller vejledning og støtte af de frivillige, så de føler sig godt rustet til opgaven. Netværksmøder og kurser kan også give en mere sammentømret frivilliggruppe, der kan hjælpe hinanden.
Øg synligheden af projektet gennem en kommunikationsstrategi, der inkluderer sociale medier, lokale medier og direkte kontakt til skoler, arbejdspladser og fx sundhedspersonaler helt fra start. Dette kan hjælpe med at nå ud til flere unge og relevante partnere. Det tager tid at få målgruppen og fagpersoner/pårørende til at bruge tilbuddet.
Det er afgørende at etablere og styrke samarbejdet med relevante lokale organisationer, institutioner og foreninger. Udbyg samarbejdet med kommunale medarbejdere og lokale foreninger gennem faste netværksmøder, workshops og fælles arrangementer såsom workshops om ’den gode modtagelse’, inklusion af sårbare ift. foreningspraksis og samarbejde på tværs. Disse tiltag styrker ejerskabet for målgruppen og sikrer en mere koordineret indsats. Det kan også bidrage til at skabe mere helhedsorienterede løsninger for sårbare unge.
Tillad muligheden for at lave en løbende evaluering og tilpasning af indsatsen. Når man arbejder med meget sårbare grupper, så kan det være nødvendigt at justere indsatsen, så den er tilpasset den enkelte. Anvend en kombination af spørgeskemaer, deltagerobservation og samtaler/interviews for løbende at evaluere projektets effekt. Brug denne feedback til at tilpasse og forbedre metoderne, så de hele tiden møder målgruppens behov bedst muligt.
Vi har gjort os den generelle erfaring, at sociale indsatser med sårbare mennesker tager tid, og at det er en proces, der kræver tålmodighed og vedholdenhed. Relationsarbejdet, herunder 1 til 1-kontakten, har vist sig at være af afgørende betydning for vores succes med at gøre en forskel for de unge. Gennem personlig og individuel opmærksomhed har vi været i stand til at opbygge tillid og skabe meningsfulde forbindelser med de unge, som har været fundamentet for deres udvikling og trivsel.

Tryg logo

Pressedækning af projektet:

Artikel: https://www.tv2fyn.dk/faaborg-midtfyn/millioner-paa-vej-til-fynske-projekter-det-er-altafgoerende

Videoklip: https://www.tv2fyn.dk/nyheder/11-01-2022/1930/1930-11-jan-2022?clip=6573e799-5856-4560-a540-ff385d71f781